Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S.Meyer
Autor Wiadomość
Cielowa Offline
Moderator

Ilość postów: 151
Reputacja: 2
S.Meyer
Sądzę, że każdy fan sagi powinien mieć jako takie pojęcie o autorce swojego ulubionego dzieła. A więc zamieszczajmy tu o niej informacje.

Jak wiadomo jest to amerykańska pisarka takich dzieł jak Intruz (The Host) czy saga Zmierzch (Twilight). Dorastała w mieście tym samym co główna bohaterka bestsellerów, czyli w Phoenix. Powieść, która podbiła serca milionów nastolatków przyniosła jej ogromne korzyści materialne. Autorka utrzymuje, że pomysł na ową lekturę był jej snem [trzeba przyznać, sen wspaniały]. We wczesniejszych doniesieniach możemy znaleźć, że oskarżano ją o plagiat.

Ważną informacją jest, że autorka planowała kontynuować wcześniej wspomnianego Intruza. Trzymamy oczywiście kciuki. Ukazał sie również przewodnik po Zmiechrzu.
01-08-2010 04:51 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Laureniaa Offline
Lestat's Queen

Ilość postów: 154
Reputacja: 0
RE: S.Meyer
Myślę, że nie powinno się mówić "dzieł takich jak" Smile
ponieważ: po pierwsze Meyer nie napisała nic innego, a po drugie nie da się nazwać tych książek jakimś wybitnymi.

Podziwiam Stephanie za to, że doprowadziła do wydania swojej książi, co jest rzeczą niesamowicie trudną. Stworzyła własny świat wampirów i wilkołaków i to jest wspaniałe.
01-08-2010 05:48 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Cielowa Offline
Moderator

Z tego co się orientuję "Prom Nights From Hell" jest jej autorstwa. Ale z dwóch powyższych jest najbardziej znana. Nie nazwałam ich wybitnymi. Książki, które uzyskały tak wielka popularność uważam że można nazwać dziełami. Zwłaszcza, że wcześniej autorka była prawie, ze nieznana.
01-08-2010 05:57 PM
Laureniaa Offline
Lestat's Queen

Okey, nie wiedziałam Smile
Wiesz co ja bym to raczej nazwała bestsellerami. Pamiętniki Wampirów też się dobrze sprzedają a nie są wybitne, wręcz marne. Nie porównując np. do książki Lektor, która jest świetna.
01-08-2010 05:59 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Cielowa Offline
Moderator

Mimo wszystko uporem maniaka będę stawiała na dzieło. Ponieważ jest to książka, która spełniła oczekiwania estetyczne odbiorców. A o ile się orientuję takie lektury dziełem literackim powinno się nazwać.
01-08-2010 06:03 PM
Laureniaa Offline
Lestat's Queen

Okey, w takim razie nie będę Cię na siłę przekonywać. Smile
wracając do samej osoby Steph uważam, że ma wielką wyobraźnię tworząc świat i Zmierzhu i Intruza i czekam z niecierpliwością na drugę część Intruza i Midnight Sun, bo dalej wierzę, że zostanie ono dokończone.
01-08-2010 06:05 PM
Fresh Offline
Member

Ilość postów: 60
Podziwiam Stephanie Meyer. Potrafiła stworzyć sagę, która podbiła serca milionów ludzi na całym świecie. Wymyśliła fabułę (a raczej ona się jej przyśniła), ale to dopiero połowa sukcesu. Drugą stroną medalu jest poczytny styl autorki, w którym utonęłam od pierwszej strony. Czytałam też "Intruza" i zdania o wspaniałości StephM nie zmieniłam. Cieszę się, że brnie w fantastykę, bo dobrze jej to wychodzi Wink
Co do Midnight Sun... Też czekam na dalszy ciąg, choć nie tak bardzo, jak czekałam na samą sagę.
01-09-2010 12:29 PM
calif Offline
Administrator

Ilość postów: 38
Ogólnie bardzo ciekawa postać.

Nieźle zarobiła na swoich książkach, nie sądzicie? Smile
01-14-2010 09:03 PM
Fresh Offline
Member

Ilość postów: 60
Na pewno spooro zarobiła... Ekranizacja książek, sama sprzedaż książek, te wszystkie gadżeciki... Ze wszystkiego jakiś procent idzie do jej prywatnej kieszeni.

Zagrała też w "Zmierzchu"... Grą aktorską się tam nie popisała, aczkolwiek wypadła dość sympatycznie Smile
01-15-2010 04:11 PM
calif Offline
Administrator

Ilość postów: 38
Nie mam wielkich uwag co do jej gry, ani tych pozytywnych, ani tych negatywnych. Smile
01-15-2010 09:33 PM
Cielowa Offline
Moderator

No tak, co do jej gry trudno mieć uwagi. Ona nic w zasadzie tam nie robiła tylko siedziała.
01-15-2010 10:15 PM
Renesmee Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 31
(01-08-2010 05:57 PM)Cielowa napisał(a):  Z tego co się orientuję "Prom Nights From Hell" jest jej autorstwa.[...]

Współautorstwa Wink Jest to zbiór opowiadań m. in. Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe i oczywiście naszej Stephenie Meyer. Meyer napisała opowiadanie p.t.:"Hell on Earth".
I z tego co wiem "Bale Maturalne z Piekła" są już dostępne w naszym kochanym, ojczystym języku. Wink
01-26-2010 11:07 PM
Cielowa Offline
Moderator

Dostępna? O, ważna wiadomość. Dobrze wiedzieć. Może warto przeczytać tę opowieść.
01-27-2010 04:18 PM
Renesmee Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 31
Około 30 pln w empiku, sprawdziłam dokładnie. Nie wiem czy warto, ale przeczytam z wielką chęcią Wink
01-27-2010 11:49 PM
Odpowiedz 

Skocz do: